February 20, 2012

Rosmariin - ravija, lõhnapeletaja ja maitsetaim!



Üheks minu külvatavaks maitsetaimeks on kuninglik, vanade roomlaste taim.
Olen mõnda aega uurinud just taimi, mida ise kasvatan ja üritan siia kompaktselt ära mahutada selle kõige olulisema, mis olen uurimise käigus leidnud!




Rosmariin.                     

 

ISELOOMUSTUS:  igihaljal puhmikul on väga tugevalt lõhnavad lehed. Kõrgus võib ulatuda 45cm – 2 meetrini.
KLIIMA:   rosmariin ei talu külma ilma, seepärast ei saa teda püsivalt aeda istutada. Kui alustate kasvatamist seemnest, peab soojakraade toas olema vähemalt 20 kraadi. Avamaale külvates, aga peate ära ootama öökülmade lõppemise. Avamaalt tuleb taim talveks tuppa tuua ja korraliku hoolitsuse korral saab temast kevadel uuesti asja.
KASVUKOHT:   armastab täispäikselist ja suhteliselt kuiva kasvukohta.
ISTUTAMINE:   võib istutada juba veebruari lõpus, kui päike kõrgemalt käib, samuti sobib ka juba tugevama päikesega märts. Idanemise aeg - 4 nädalat.
KASVATAMINE:   kastmist vajab keskmiselt ja väetamine ei ole vajalik.
SAAGI KORISTAMINE:   värskeid lehti või võrseid võib korjata igal aastaajal.
SÖÖGITEGEMINE:   kasutada söögi valmistamisel väikeses koguses kuna taimel on tugev maitse ja ta võib liialduse korral rikkuda teiste toituainete maitse. Palju kasutatakse rosmariini lihamarinaadides ja üldse liha maitsestamisel. 
RAVIKS:    
  • aitab väsimuse vastu
  • aitab stressi vastu
  • korrastab menstruatsiooni 
  • ergutab vereringet 
  • tugevdab südametegevust. 
  • ergutab seedetegevust 
  • leevendab reumat
                                                                                   Parimaid maitseelamusi rosmariini maitse seltsis!
       
                                                                                   Elunautleja Liis
 
 
Allikatena kasutatud: Aive Luigela " Maitsetaimed terviseks ja aedniku rõõmuks"
Varrak "Aiandus praktiline käsiraamat"

No comments:

Post a Comment